Lekker en verantwoord broodbeleg kiezen doe je zo

Ik eet zelf weinig brood, maar krijg wel vragen binnen van mensen die gezonde alternatieven zoeken voor op het dagelijkse brood. En ja, als je iets voor op de boterham zoekt staan de schappen van de XL superhel vol. Maar wat is nou lekker en verantwoord broodbeleg dat ook nog een beetje vult? En wat als je niet van light producten houdt?!  Ik ben op strooptocht gegaan en ben de volgende lekkernijen tegengekomen. Hoef je je de komende tijd niet te vervelen bij het smeren.

Mijn uitgangspunt is broodbeleg voor elke dag, dat je vrijwel overal kunt kopen. Op die manier kun je zorgen dat je altijd lekker en gezond broodbeleg voor jezelf en voor anderen in huis hebt.

Hieronder vind je een lijst met gebruiksklaar broodbeleg waar je je geen buil aan zult vallen en dat heerlijk smaakt op je brood. De lijst is gebaseerd op smaak, je slanke lijn en een relatief laag suikergehalte. Het zal je dan ook niet verbazen dat er weinig zoet broodbeleg tussen zit. Zoet broodbeleg, ook biologisch, zit helaas vaak vol onnodige suikers. Of het nu vruchtsuikers, rietsuikers, bietsuikers of glucosestroopmengsels zijn, het zijn toch geen werkelijk goede alternatieven voor een gezonde boterham. Af en toe kan geen kwaad, maar in dit rijtje horen ze niet thuis. Nou ja, genoeg alternatieven toch!

Oja: dit beleg werkt ook met crackers, roggebrood en andere broodvervangers.

1. alternatieven voor (dieet)margarine

Halvarine, (dieet)margarine, je hoort het al aan het woord: niks aan. Margarine werd in eerste instantie bedacht voor arme sloebers, mensen die zich geen echte boter konden veroorloven. Nu is het een hype geworden en wordt het als zogenaamd gezond voedsel veel te duur verkocht. Kijk op het pakje voor je het koopt: boordevol chemische vulsels en smaakmakers. En als je er een hapje puur van neemt smaakt het naar vettig bordkarton. Ook wordt je er bewezen niet zichtbaar gezonder van. Sorry, Becel. NOT! Van echt eten, zonder toevoegingen maar met smaak, daar worden we beter van. Dus kiezen we:

Boter. Ja echt, echte boter. Boter bevat waardevolle vitaminen en mineralen, en dierlijke vetten die passen bij een gezonde voeding. Die lekkere boter wel dun smeren aub…Als je je kostbare boterrantsoen liever bewaart voor het koken en wat minder vet op je brood wilt smeren, kun je ook smeren met:

Verse roomkaas. ??? Roomkaas bevat evenveel vet als dieetmargarine en minder toevoegingen. Smaakt lekker met alle hartig beleg. Wel dun smeren.

Creme fraiche. Een dun laagje is heerlijk fris bij kaas, groenten, en fruit. Probeer het gewoon eens.

Kwark of Griekse/Turkse dikke roomyoghurt. net als creme fraiche lekker fris. En als je magere kwark gebruikt ook nog eens superslank.

Mosterd.  Pittig en caloriearm, smeert lekker weg onder alle vleesbeleg!

Ketchup. zit wel suiker in, toch nog redelijk gezond als je een beetje tussen je tosti doet

2. kaas

Het verschil in calorieen tussen 20+ en 48+ kaas is per broodbeleg van 15 gram ongeveer 15 calorieen. Was dat nu de reden om  een leven lang dieetkaas te eten?  Lijkt mij niet. Back to basics dus, eet lekker een plakje echte kaas op je brood. Ook in dit geval less is more; kies je voor een lekker pittige kaas, dan heb je meer smaak en minder nodig op je brood. En als je toch wat minder vet wilt eten, kies dan een alternatief smeersel uit de lijst hierboven, bij bijvoorbeeld belegen of oude kaas, of dun gesmeerde zachte of blauwe kaas.

3. vleeswaren

Rookvlees en rosbief: de koning en koningin onder de magere vleeswaren. Rookvlees bevat wel vrij veel zout. Van deze jongens kun je wel rustig dubbele porties op je brood gebruiken, hoera!

Kipfilet en kalkoenfilet: lekker, mager en zout. Dubbele porties toegestaan.

Magere varkensrollade, varkensfricandeau en magere ham (rauwe of gekookte): mag, maar ga niet extra dik beleggen

Ossenworst: De enige magere worst voor op je brood wat mij betreft. Wel vaak erg zout

Tartaar: mag altijd, maar let op: wees er zeker van dat het vers is.

Lever: Vindt niet iedereen lekker, maar op zijn tijd erg gezond.

3. Vis schaal- en schelpdieren

Vis mag altijd, en is een lekker alternatief voor vlees of kip. Vette vis is ook prima. Neem wel kauwgom mee naar je werk…Kies bijvoorbeeeld:

Haring

Zalm

Makreel

Garnalen of mosselen

Tonijn of zalm uit blik

Sardientjes

4. Overig

Ei: met een ei kun je alle kanten op. Hardgekookt, zachtgekookt, als omelet of gebakken (met weinig extra vet), allemaal lekker en gezond op brood.

Appel-Perenstroop ZONDER toegevoegde suikers: kijk goed op het pak, je wil alleen ingedikt appel-perensap, geen stroop met riet- of bietsuiker. Deze kun je het beste van een biologisch merk kopen, dan heb je ook meer keus, van rins naar zoet.

Zoet fruit: aardbei en banaan zijn heerlijk op brood, maar leef je uit en ga zelf experimenteren.

Groenten: Tomaat, komkommer, paprika, uienringetjes en sla zijn lekkere aanvullingen die je altijd onbeperkt mag gebruiken.

Pindakaas naturel (zonder suiker) mag, mits met mate (twee keer per week of zo). Er zitten gezonde vetten in. Let op, ook in de bekende merken zit vaak toegevoegde suiker. Er zijn ook superlekkere notenpasta’s op de markt, niet heel goedkoop, wel erg lekker en gezond.

Jam: jam is minder geschikt als broodbeleg omdat in de meeste jam ofwel veel toegevoegde suiker zit, of veel chemische toevoegingen (bij light-jam). Er zijn wel jams op de markt met vruchtensuiker als suikervervanger. Als je niet zonder jam kunt, kun je die af en toe gebruiken.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>